Медицински център Флоренция

Медицински център «Флоренция»

МЕДИЦИНСКИ ЦЕНТЪР

Прегледите във връзка със световния ден на сърцето ще се проведат на 3 и 5 октомври 2023 г.

Необходимо е предварително записване на телефон +359 89 561 55 33 или във форма:

Артериална хипертония

Каква с честотата на пациентите е хипертония?

Общата честота на хипертонията при възрастни е около 30-45%. Със застаряваме на населението, воденето на по-заседнал начин на живот и повишаването на телесното тегло, честотата на хипертония та в световен мащаб се покачва. На голямата част от смъртността и инвалидизацията се дължат усложненията като исхемична болест на сърцето, хеморагичен инсулт и исхемичен инсулт. За съжаление, хипертонията често се съчетава и с други сърдечносъдови рискови фактори като дислипидемия и нарушен глюкозен толеранс.

Как да разбера, че съм хипертоник?

Хипертонията е преобладаващо безсимптомно състояние, което се открива най-успешно чрез организирани скринингови програми на населението. Има два варианта на диагностициране на артериална хипертония: чрез офисно мониториране на артериалното налягане, тоест при направени неколкократни измервания в лекарския кабинет и чрез домашно мониториране. Домашното артериално налягане е средната стойност от всички измервания, извършени с апарат за кръвно налягане за минимум 3 дни, а за предпочитане 7 последователни дни, с измервания сутрин и вечер, направени в спокойно помещение след 5 минутна почивка, в седящо положение на пациента.

Кога да посетим кардиолог?

Целта на клиничната оценка при кардиолог е да бъде установена диагнозата и степента на хипертонията, скриниране на потенциалните вторични причини за хипертония, идентификация на факторите потенциално допринасящи за развитие на хипертония (начин на живот, придружаващи заболявания или фамилна анамнеза), идентификация на придружаващи заболявания и установяване дали има данни за органни увреждания.

Кои органи се увреждат при хипертония?

Хронично повишеното пълнене на лявата камера на сърцето при хипертензивни пациенти може да доведе до левокамерна хипертрофия, повишен риск от аритмии и повишен риск от сърдечна недостатъчност. Хипертонията е втората най-важна причина за хронично бъбречно заболяване след захарния диабет. Също така наличието и повишава честотата на мозъчното увреждане, най-драматичните прояви на което са транзиторна исхемична атака и инсулт.

Как се лекува?

Има две добре установени стратегии за понижаване на артериалното налягане: промени в начина на живот и лечение с лекарствени средства. Препоръчваната таргетна стойност на артериалното налягане е <140/90 mmHg.

Здравословният начин на живот може да предотврати или да забави появата на хипертония и да намали сърдечно-съдовия риск. Ефективните промени в начина на живот могат да бъдат достатъчни за предотвратяване на нуждата от лекарствена терапия при пациенти с I степен хипертония.

Препоръчваните мерки по отношение на начина на живот, за които е доказано, че понижават АН са: ограничаване на солта, консумация на зеленчуци и плодове, поддържане на идеално телесно тегло, както и редовна физическа активност. Хората с хипертония, които консумират алкохол, се съветват да ограничат консумацията си.

Проучвания показват, че редовната аеробна физическа активност може да бъде ползотворна, както за превенция и за лечение на хипертонията, така и за редуциране на сърдечно-съдовия риск и смъртност.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *